Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Beschrijving

Historische hoeve voorheen "Bonempolder", sinds 1947 "Chartreusenhof" genoemd, zie naar verluidt van 1445 tot 1791 in eigendom van de Brugse Karthuizers. Oorspronkelijke benaming verwijst naar de ligging te "Bonem", in de 13de eeuw een onafhankelijke heerlijkheid met eigen rechtsbevoegdheid, die ressorteert onder de Burg van Brugge (zie Bonemstraat). Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Langgestrekt woonstalhuis reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich drie kleine bijgebouwen aan de zuidzijde van het erf, zie Atlas der Buurtwegen (1845); huidige bijgebouwen in de loop van de 19de-20ste eeuw uitgebreid of nieuw opgetrokken.

Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Nieuwe haakse bakstenen muur scheidt erfgedeelte tussen woonhuis en stal-/schuurvleugel. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht ouder. Haaks op de straat ingeplant, deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. In de loop der tijd verbouwd zie onder meer nieuwe muuropeningen, dakkapellen, gevelparement aan noordzijde, enzomeer. Kelder met luik toegankelijk vanaf erf, overwelfd door tongewelf. Nieuwe stoep. Aan oostzijde aansluitende bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met dakoverstek (Vlaamse pannen), thans in gebruik als stalgebouw; poort met klinket. Aan de straat gelegen witgekalkt bijgebouw op gepekte plint onder overkragend zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) voorzien van steunberen aan westzijde en muurankers; laaddeurtje in zijgevel.

Geïncorporeerde duiventil zie rechthoekige uitvlieggaten in top van zuidgevel. Aan oostzijde van het erf, recentere bakstenen bijgebouwen: stal evenwijdig met boerenhuis onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) thans ingesloten tussen nieuwe stal en loods. Tweeledig wagenhuis onder steil zadeldak (nok haaks op boerenhuis; Vlaamse pannen) met gedichte korfboogopeningen en radvormig uilengat in zuidpuntgevel. Op het erf losstaand bakhuis-zomerkeuken onder pannen zadeldak.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 168.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda