Hoeve Hulsterlo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hulsterlo

Beschrijving

Hoeve "Hulsterlo" opklimmend tot de minimum het laatste kwart van de 18de eeuw, zie huidige volumes weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778) en op Atlas der Buurtwegen (1845). Anno 2005 woonstalhuis in renovatie (onder meer bedaking).

Restanten van oorspronkelijke omwalling; poel aan zuidzijde van het erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers, rechts met rondbogig beeldnisje (verdwenen beeld). Deels verhard erf waarrond twee evenwijdige vleugels, respectievelijk woonstalhuis aan zuidwest- en schuur aan noordoostzijde. Woonstalhuis : witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint; betegelde stoep. Boerenhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Links, klein bijgebouwtje onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechts, vooruitspringende stalvleugel. Losstaande bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak (mechanische pannen) voorzien van onder meer luchtspleten en uilengat in top oostzijgevel. Volgens L. Devliegher houten langswanden in 1850 vervangen door bakstenen muren. Dubbele doorrit; schuifpoorten. Aan oostzijde, lager bijgebouw onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noordwesten, hutvormig hondenhok met bolbekroning.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 172.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda