Ensemble van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van drie dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Ensemble van drie éénlaagshuizen in repeterend schema, opgetrokken volgens kadaster in 1901 (nummer 14) en uitgebreid met nummers 10-12 circa 1927.

Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw voorheen met hoge gecementeerde (nummer 14 voorzien van schijnvoegen) plint, thans lage zwartgeschilderde plint, onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Onbeschilderde oostelijke zijpuntgevel voorzien van muurvlechtingen in geveltop en muurankers. Nieuwe klimmende dakkapellen. Geschilderde houten gootlijst op consoles. Getoogde muuropeningen waarin houtwerk (T-ramen) met grote roedeverdeling. Geschilderde arduinen onderdorpels. Luiken; figuratieve duimen. Deuren met getoogd bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1901/4, 1927/18.
  • DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 168.