Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Kapel gebouwd in 1931 in opdracht van Eugène Braet-Marie Tuytens, na onverwachte genezing van zijn zoon. Gelegen aan de oostzijde van slag die de verbinding maakt met de Damse Vaart-West.

Omhaagd perceel geflankeerd door bomen. Bakstenen kapel met trapgevel (vijf treden; natuurstenen afdekplaten) op getrapte schouderstukken onder zadeldak (pseudo-leien); puntgevel aan achterzijde. Sokkelvormende onderbouw. Rondbogige muuropeningen waarin geschilderd houtwerk. Vleugeldeur met beglaasd bovenlicht voorzien van gietijzeren hekjes.

Onbepleisterde binnenafwerking en overdekt door geschilderd houten tongewelf; rood-wit tegelvloertje. Geschilderd houten altaar met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen met Kind, wapenschild en leeuw, naar verluidt hier geplaatst eind jaren 1980 wanneer oorspronkelijk beeldje verdwijnt bij de verkoop van de nabijgelegen hoeve.

• VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 65.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda