Sint-Pietersdijkhoeve

Beschrijving

"Sint-Pietersdijkhoeve", historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845).

Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers. Nieuwe dakkapel aan noordzijde. Gewijzigde muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Aan westzijde, witgekalkte stal op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); tweeledige staldeurtjes en laaddeurtjes in zijgevels. Tweede stal aan oostzijde; roodbruine verankerde baksteenbouw onder zadeldak met dakoverstek (nok evenwijdig met boerenhuis; Vlaamse pannen); dito stal- en laaddeurtjes in zijgevels. Dwarschuur ten zuiden van het erf; geelbruine verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op boerenhuis; Vlaamse pannen). Luchtspleten in zijgevels. Rechthoekige poortopening en getoogde staldeurtjes. Recente aanbouw aan oostzijde. Nieuwe loodsen aan west- en zuidzijde van het erf.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda