Lagere meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lagere meisjesschool

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Stedelijke Basisschool "'t Dambord", gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid).

Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gesteund door pastoor Debaecker krijgen de zusters een onderwijstaak in opvolging van de juffrouwen Verplancke, die er tot dan gratis lesgeven. In 1901 uitbreiding aan oostzijde met haakse vleugel strekkend tot aan de Ketelstraat en bijgebouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dienen de schoolgebouwen tot verblijf van de soldaten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de zusters naar Frankrijk vluchten, nemen Duitse soldaten hun intrek in de klaslokalen. Na de oorlog wordt de school uitgebreid met een kapel en een kleuterklas. In 1976 wordt het zusterschooltje ten gevolge van fusie overgeheveld naar de gemeenteschool. Tot 2002 blijven de zusters er wonen in ruil voor onderhoud en toezicht van de schoolgebouwen. Thans gebouwen deels in gebruik voor kinderopvang.

Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Witgeschilderde baksteenbouw op hoge gecementeerde plint. Lijstgevel horizontaal geritmeerd door doorlopende arduinen kordon van vensters in tweede bouwlaag. Licht getoogde muuropeningen gevat onder dito bakstenen druiplijstje, op bovenverdieping met elkaar verbonden. Arduinen onderdorpels. T-ramen, met glas in lood op bovenverdieping. Accoladebogig uitgewerkte houten rolluikkasten. Sierankers in zijgevels. Aansluitend haakse vleugel (1901) onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) opengewerkt door grote klasvensters. Nieuwe bijgebouwen in noord- en zuidoostelijke hoek. Aan westzijde speelplaats en recente bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1861/66, 1901/3.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda