Omwalde hoeve met losse bestanddelen Vaucelleshof

Beschrijving

Historische, omwalde hoeve "Vaucelleshof", waarvan de geschiedenis opklimt tot minimum de 16de eeuw, thans met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, gelegen op de grens met Lapscheure.

Historiek

De hoeve is tijdens de late middeleeuwen eigendom van de abdij van Vaucelles, de Noord-Franse cisterciënzerabdij die eertijds polders laat bedijken en wiens aanwezigheid op het grondgebied van Damme teruggaat tot de 13de eeuw. De abdij bezit naast het huis "Cranenburg" aan de voormalige Korenmarkt in het stadscentrum, verschillende hofsteden in de omliggende polders, die de abdij inkomsten leveren door onder meer kweek van schapen en handel in wol. Vermoedelijk circa 1275 schenkt Margaretha van Constantinopel de grond in de Nieuwe Polder te Lapscheure aan de abdij.
Op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) wordt een omwalde site weergegeven met een poortgebouw en drie gebouwen. De losstaande hoevegebouwen worden in diverse configuraties weergegeven op 18de- en begin 19de-eeuwse ommelopers en kaarten met onder meer bijhorende moestuin en boomgaard; vermelding onder meer als "hofstede competerende t'clooster van Vauxelles…" Oudste, nog bestaande hoevegebouw is de huidige oostelijke stalvleugel, in oorsprong het woonhuis met opkamer, vermoedelijk opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, doch in 1870 omgevormd tot stal. Op het primitief kadasterplan (1834) wordt een westelijke parallelle vleugel weergegeven. Circa 1861 bouw van de schuur centraal op het erf en bakhuis ten noordoosten van het oorspronkelijk woonhuis; laatst genoemde wordt uitgebreid met een oostelijke aanbouw. Circa 1870 worden zowel het bakhuis, de westelijke vleugel en de centrale schuur afgebroken; het woonhuis wordt omgevormd tot stal en het huidige woonhuis wordt aan de straatzijde opgetrokken, zie thans verdwenen jaartalsteen "1868". Tevens bouw van de grote schuurvleugel ten zuiden van het erf. In 1887 wordt een L-vormig bijgebouw ten zuiden van het woonhuis en het thans nog bestaande stalgebouw centraal op het erf gebouwd. In 1933 omvorming van het L-vormig bijgebouw tot villa als nieuw woonhuis bij de hoeve; tevens afsplitsing van een deel van het perceel. In 2000 onder meer vergroting van de zuidelijke schuurvleugel met een open schuur. Thans renovatie aan de gang van het woonhuis gebouwd in 1868.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen omheen deels gekasseid en onverhard erf; restanten van omwalling aan zuidzijde van het erf. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen bekroning; ijzeren hek.

Ten noorden van het erf woonhuis opgetrokken in 1868. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, volgens L. Devliegher voorheen van één bouwlaag, onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwarte pannen). Geschilderde bakstenen lijstgevels met gebruik van arduin voor (nieuwe) onderdorpels. Getoogde muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk met kleine roedeverdeling, schuiframen op begane grond. Oculi in zijgevels. Naar verluidt voorheen gevelsteen met jaartal "1868". Thans in renovatie.

Aan oostzijde, tot stal verbouwd voormalig 18de-eeuws woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen). Voormalige woonkamer met behouden zoldering van moer- en kinderbalken.

Ten zuiden van het erf grote schuurvleugel (1870) met aan westzijde geïncorporeerd tweeledig wagenhuis, waarvan korfboogopeningen deels gedicht. Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen/golfplaten). Dubbele dwarsschuur met twee grote en twee kleine korfboogpoorten aan erfzijde; grote poorten voorzien van klinket. Sporen van dichtgemetselde muuropeningen. Aan oostzijde open schuur onder golfplaten bedaking als uitbreiding van 2000. Bewaard 19de-eeuws nokgebinte waarvan spantbenen rusten op bakstenen pilasters.
Centraal op het erf paardenstal (1887) : verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met aflijnende drieledige baksteenfries. Noord- en zuidgevel uitgewerkt als tuitgevels. Ovale muuropeningen met decoratieve roodbakstenen omlijsting; tevens kleine vierkante stalvensters (zijgevels), tweedelige staldeurtjes en rondbogige laaddeur (erfgevel).
Ten zuidwesten ervan, villa met rieten bedaking, gerealiseerd in 1933.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1861/18, 1870/1, 1887/4, 1933/1, 2000/1.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208 : Oorspronkelijk aanwijzende tabel, artikel 149.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, 1861/437-440, 1870/62-64, 1887/32-33, 1933/7-8, 2000/56.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Watering van Blankenberge, nr. 924: Kaart van een hofstede gelegen te Lapscheure in de watering van de Sint-Jobspolder, 21ste begin, in het bezit van weduwe Bernard Boudins, gemaakt door Donche, 1783.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 261: Perceelskaart van Damme, circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 278: Figuratieve kaart van eigendomsbegrenzing van bezittingen, eigendom van Madame Hermans-Lybaert, Vinc. Van Caloen - Arents en consorten, gemaakt door J. de Leyn en Edm. Jonckheere, 17 mei 1882.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 656: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 10, 12, 13, 15, 16, 19-21, 23), eigendom van Sieur d'Hollander, opgemaakt door J.F. Mabesoone, kopie van kaart uit 1819.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 659a: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de wateringen van Pannepolder en Sint-Jobspolder, eigendom van Madame la douairière Bernard Boudins, geboren demoiselle de l'Espée en de kinderen van Joseph van Caloen, opgemaakt door G.J. Donche, 1783.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 659b: Figuratieve kaart (gelijkend aan 659a) van een hoeve en landerijen in de wateringen van Pannepolder en Sint-Jobspolder, eigendom van Madame la douairière Bernard Boudins, geboren demoiselle de l'Espée en de kinderen van Joseph van Caloen, opgemaakt door L.F. van de Pitte, naar G.J. Donche, kopie uit circa 1808.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 660: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de wateringen van Sint-Pietersdyckage (sectie 7), Pannepolder en Sint-Jobspolder, eigendom van Jean Baptiste de l'Espée, heer van Bertevelde, eind 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 665a: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 19-22, 26), eigendom van Madame la douairière Joncheer Jacques van Ockerhout, circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 665b: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 19-22, 26), eigendom van Madame la douairière Joncheer Jacques van Ockerhout, 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 682: Figuratieve kaart van bezittingen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 20-22), eigendom van Sieur Bortier, Le Couteux, etc., circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 687: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 21 en 22), eigendom van Madame la douairière Jacques van Ockerhout, godshuis van Jeruzalem, etc., 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1194: Kaartje van het 21ste begin van de watering van Sint-Jobspolder, als bijlage in: Omloper van de parochie Lapscheure, 1ste-46ste beloop, kopie opgemaakt naar François Verplancke van 1735, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1203: Kaartje van het 19de begin van de watering van Sint-Jobspolder, als bijlage in: Omloper van de parochie Sint-Catherine-buiten-Damme, 1ste-28ste begin, opgemaakt door François Verplancke, 1701.
  • DE KEYSER R. ; LOWYCK A., Het huis "Cranenburg" te Damme en de abdij van Vaucelles, in Rond de Poldertorens, jg. 26, nr. 3, 1984, p. 141-146.
  • DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 158.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda