Schuur van 't Willemijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Willemijnhof

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Hulsterlo. Historische hoeve " 't Willemijnhof" met hoevegebouwen opklimmend tot de 18de eeuw op een oudere site.

Historiek

Op de plaats van de hoeve is reeds bebouwing aanwezig in de 16de eeuw, zie weergave van een gebouw parallel met en langs de weg op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). In de 18de eeuw bestaat de hoeve uit een boerenhuis met bijgebouw aan zuidoostzijde, eigendom van abt Jan van der Stricht, naar verluidt van de Brugse paters Willemijnen en bewoond door de weduwe van Pieter Parmentier. Vermoedelijk in het laatste kwart van de 18de eeuw wordt een nieuw, dieper gelegen woonstalhuis aan oostzijde opgetrokken, weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Op 18de-eeuwse en begin 19de-eeuwse kaarten aanduiding van moestuin ten noorden, boomgaard ten zuiden en poel ten oosten van het erf, op dat ogenblik eigendom van Livinus de Vos. In het begin van de 19de eeuw wordt het woonhuis uitgebreid aan noordzijde. Vermoedelijk circa 1861 wordt de oude schuur afgebroken en de huidige schuur met wagenhuis ten zuidwesten van het erf opgetrokken. In 1941 bouw van klein bijgebouw ten westen van het woonhuis. In 1980 uitbreiding van het woonhuis aan noordzijde en aanbouw ten zuiden van de schuur.

Erftoegang haaks op de straat; onverhard erf met moestuin aan straatzijde en poel aan oostzijde.

Eénlagig woonstalhuis aan noordzijde, vermoedelijk daterend van het laatste kwart van de 18de eeuw. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak met kleine dakoverstek (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Sporen van oudere, lagere daklijn, zie vlechtingen in westzijgevel. Erfgevel van vier traveeën; getoogde en beluikte muuropeningen; betegelde onderdorpels. Opkamertravee in noordgevel waarvan vensters voorzien van diefijzers. Deels beglaasde deur met bovenlicht waarin roedeverdeling. Deels nieuw geplaveide stoep.

Interieur: woonkamer met bewaarde balkenzoldering en cementtegelvloer.

Stalgedeelte onder lagere nok aan noordzijde; kleine stalvensters en tweedelige staldeurtjes.

Ten zuidwesten van het erf, parallel met woonstalhuis, eenbeukige dwarsschuur met wagenhuis onder zadeldak met kleine dakoverstek (Vlaamse pannen) van circa 1861. Opmerkelijk materiaalgebruik, zie afwisselende lagen naakte en bepleisterde baksteenlagen voorzien van opliggend voegwerk met dagstreep. Muurankers. Grote luchtspleten. Segmentbogige openingen, bij wagenhuis kleiner en thans afgesloten door metalen schuifpoort. Laadvensters in zijgevels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1941/2, 1968/1, 1980/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208 : Oorspronkelijk aanwijzende tabel, artikel 164.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, 1941/28-29, 1968/30, 1980/113.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 265a: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in watering van de Stampershoek (secties 2-4, 7, 8, 10), eigendom van de kinderen van Liévin de Vos, 38,8 x 59,4 cm, gemaakt door L.F. van de Pitte G.J., november 1805.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 265b: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in watering van de Stampershoek (secties 3 en 4), eigendom van de kinderen van Liévin de Vos, 27 x 44,2 cm, gemaakt door L.F. van de Pitte G.J., kopie van 13 november 1815.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 286a: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in wateringen van de Stampershoek (secties 1-4, 7, 8), Noord-over-de-Lieve (sectie 2-4), Sint-Jobspolder (sectie 23), eigendom van abt Jan Van der Stricht, 64 x 96,5 cm, gemaakt door J.A. Laurenz (1763), naar de landboeken van C.J. Bouüaert en J.B. Maelstaf uit 1760.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 286b: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in wateringen van de Stampershoek (secties 1-4, 7, 8), Noord-over-de-Lieve (sectie 2-4), Sint-Jobspolder (sectie 23), eigendom van abt Jan Van der Stricht, 54,5 x 87 cm, gemaakt door L.F. van de Pitte, naar C. Bouüaert en J.B. Maelstaf uit 1760, kopie 9 aug. 1805.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 286c: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in wateringen van de Stampershoek (secties 1-4, 7, 8), Noord-over-de-Lieve (sectie 2-4), Sint-Jobspolder (sectie 23), eigendom van abt Jan Van der Stricht, 64,5 x 103 cm, gemaakt naar de landboeken van C.J. Bouüaert en J.B. Maelstaf uit 1760, kopie circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 287: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen, in watering van de Stampershoek (secties 2, 3, 7, 8, 10), eigendom van weduwe Liévin de Vos, 93 x 99 cm, gemaakt door J.J. Rabaut, 1801.
    Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 288: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen, in watering van de Stampershoek (secties 4, 7, 10), eigendom van jonker Fr. Van Hamme, 68 x 38,5 cm, gemaakt door J.J. Rabaut, circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1243 (A): Kaart van de bezittingen van proost Van der Stricht in Sint-Catherine (vermoedelijk tweede helft 18de eeuw), als bijlage in: Omloper van de watering van Stampershoek, de 's Heer Pieter Boomspolder, gelegen te Sint-Catherine-buiten-Damme, de polder van Namen, gelegen te Lapscheure, opgemaakt naar onder andere een omloper van Joris van der Sleke van 1528, door G. Pasman, 1664.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1244 (A-B): Kaart van de parochie van Sint-Catherine-buiten-Damme, op eerste pagina van eerste cohier van: Omloper van de watering van Stampershoek, 1ste-8ste, 9de-11de begin, van de 's Heer Pieter Boomspolder, gelegen te Sint-Catherine-buiten-Damme, kopie opgemaakt naar de respectievelijke omlopers van 1514, deze van Joris van der Sleke van 1528, deze van J. Danckaert van 1528, deze van Florens de Marissien van 1590, deze van Donaes vanden Bogaerde van 1530, door Hendrik de la Porte, 1654.
  • DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 172.
  • TERRYN C., De houten schuur van het Hof van Sijsele. Graanschuren in Damme en omstreken, Damme, 2005, p. 93, 105.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het woonstalhuis werd gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2009, en vervangen door een nieuwbouw. De schuur is wel nog herkenbaar bewaard.