erfgoedobject

Hoeve Zwarte Sluyze

bouwkundig element
ID
78755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78755

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zwarte Sluyze
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Zwarte Sluyze", gelegen ten zuidwesten van de site van de Zwarte Sluis (zie Roden-Ossestraat). De Zwarte Sluis ligt in de meest oostelijke punt van het grondgebied van Hoeke, op de grens met Lapscheure; bovengronds is niets meer zichtbaar. Ze werd oorspronkelijk door de Watering van Reygaertsvliet in 1589 aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis. Hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenstalhuis en haaks daarop de schuur, gelegen rond een onverhard erf. Vrij lange erfoprit vanaf de straat, waarlangs de boomgaard. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778), huidige gebouwen dateren van de 19de en 20ste eeuw. Boerenhuis aansluitend bij het langgeveltype door de geïncorporeerde stal, gele baksteenbouw onder rood pannen zadeldak, heropbouw van 1925. Haakse enkelvoudige dwarsschuur is gedateerd in de zijpuntgevel "1857"; rode baksteenbouw onder overkragend zadeldak op consoles. Rood geschilderd schrijnwerk in schuur en stal.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 75.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Zwarte Sluyze [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.