erfgoedobject

Fort Sint-Job

archeologisch geheel
ID
78768
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78768

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort Sint-Job
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ondergrondse resten van "Fort Sint-Job", bewaard in het akkerland ten westen van de gelijknamige hoeve op nummer 10.

Fort Sint-Job werd vanaf 1604 opgeworpen in opdracht van Velasco ter verdediging van de stad Damme tijdens de dreigende inval van de Staatse troepen. Het fort controleerde de Nieuwe Sluis van de Watering Zuid-over-de-Leie. Het werd ingeplant ten zuidwesten van Fort Sint-Donaas, langs de zuidelijke oever van de Zoute Vaart, het restant van het Zwin tussen Damme en Sluis. Het was een gebastioneerd vierkant fort, gedeeltelijk op de loop van de dijk ingeplant. Na de verovering van Sluis in 1604 werd het opgenomen in een fortendriehoek met het Fort Sint-Donaas (zie Damse Vaart-Noord zonder nummer) en het Fort Sint-Frederik (zie Hoeke, Roden-Ossestraat). Het Sint-Jobfort werd samen met het Fort Sint-Donaas afgebroken in 1783, na de verovering van het grensgebied door de Oostenrijkse troepen.

Het areaal van het fort ligt nu onder akkerlanden tekent zich af als een duidelijke verhoging die sterk contrasteert met de grachtdepressie. Tevens zijn de omtrekken van het fort duidelijk af te lezen in de huidige perceelsstructuur.

  • TERMOTE J.; ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 37-38.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Cantelmolinie

  • Is deel van
    Fort Sint-Donaas


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Fort Sint-Job [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.