Sint-Donaashoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donaashoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen langs het Moordenaarsstraatje, een zijstraat van Fort Sint-Donaas die leidt naar de overzetboot over de Damse Vaart, de "Kobus". Woonhuis en achterliggend bakhuis worden gebouwd in 1843 op een onbebouwd perceel. Midden 20ste eeuw worden talrijke bijgebouwen opgetrokken, onder meer schuur en varkensstal; verdere uitbreiding eind 20ste eeuw. Voortgaande op kadastrale gegevens werd het huis "hersteld" na schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer met afbraak van de aanbouwen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak waarop een dakklokje (nok evenwijdig met Moordenaarsstraatje). Witgeschilderde lijstgevels; voorgevel doorbroken door rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikt op gelijkvloerse verdieping. Rondboogdeur. Achterliggend bakhuis eveneens van rond 1843, witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, afgedekt met pannen zadeldak (nok evenwijdig met huis).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Lapscheure, 1851/4, 1946/3, 1958/3.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het achter het boerenhuis liggende bijgebouw, net als het woonhuis gebouwd circa 1843, is nu in gebruik als garage en zou nooit als bakhuis in gebruik zijn geweest.

• Informatie verkregen van Beatrijs Cocquyt (januari 2021).