Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kwabettestraat. Voormalige pastorie, gebouwd in 1855 als herenhuis met bijgebouw in omheinde tuin voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Links naast deze herenwoning werd in 1874 een gelijkaardige woning gebouwd voor dezelfde eigenaar (zie nummers 20-22). In 1889 wordt de eerste woning in gebruik genomen als pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lijdt het gebouw oorlogsschade, waardoor het dak moet vervangen worden.
Leegstaand sinds de jaren 1990.

Herenwoning in tuin, afgeboord door fraai gietijzeren hekwerk op gecementeerde basis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Beraapte lijstgevel met vlakke omlopende houten kroonlijst, vlak gepleisterde zijgevels. Rechthoekige muuropeningen, bewaard 19de-eeuws schrijnwerk, beluikte vensters op gelijkvloerse verdieping.

Dubbelhuisindeling: centrale gang met links en rechts twee kamers; het trappenhuis bevindt zich links, haaks op de gang tussen de twee kamers. Sobere aankleding van het interieur met arduinen tegelvloer in de gang, gestucte wanden en plafonds in de kamers. Enkel in de linker voorkamer is een 19de-eeuws houten schouwtje bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Lapscheure, 1855/2, 1889/3.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 88.