Herenhuis Scheuretaphoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Deelgemeente Lapscheure
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 20-22, Damme (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Damme (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Damme (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Scheuretaphoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoogstraat nrs. 20-22. Voormalige "Scheuretaphoeve", herenboerderij gebouwd in 1874 voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Deze vooraanstaande man bouwde al in 1855 een gelijkaardige herenwoning rechts van de hoeve, die vanaf 1874 in gebruik werd genomen als pastorie (cf. nr. 18). In 1874 wordt een grote woning opgetrokken, met een haaks achterliggend bijgebouw en ten oosten van de woning een stal-schuurvleugel. In 1923 wordt het eigendom in twee loten verdeeld, die apart worden verkocht. Deze opsplitsing is de verklaring van de verschillende afwerking van de twee helften van de woning. Het westelijke deel van de woning (nr. 22) wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en in 1946 hersteld. In 1996 vindt een renovatie van de schuur-stal plaats, waarbij deze geïntegreerd worden bij de woning (nr. 20).
Statige boerenwoning, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centraal deurrisaliet bekroond door klein driehoekig pseudofronton met oeil-de-boeuf. De lijstgevel was oorspronkelijk bepleisterd en witgeschilderd, nu gedecapeerd. Rechthoekige muuropeningen, door de opdeling in twee woningen met verschillend nieuw schrijnwerk. Rechts naast de woning, een schuurgedeelte langs de weg, oorspronkelijk losstaand, recent door een nieuw woongedeelte verbonden met het hoofdgebouw. Lichte baksteenbouw onder pannen zadeldak, oorspronkelijk met witgekalkte straatgevel en schuurpoort tot onder de dakgoot. Zijpuntgevel gekenmerkt door uilengaten.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Lapscheure, 1874/3, 1923/1, 1932/3, 1949/8, 1996/25.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Damme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.