Scheuretaphoeve

Beschrijving

Voormalige "Scheuretaphoeve", herenboerderij gebouwd in 1874 voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Deze vooraanstaande man bouwde al in 1855 een gelijkaardige herenwoning rechts van de hoeve, die vanaf 1874 in gebruik werd genomen als pastorie. In 1874 wordt een grote woning opgetrokken, met een haaks achterliggend bijgebouw en ten oosten van de woning een stal-schuurvleugel. In 1923 wordt het eigendom in twee loten verdeeld, die apart worden verkocht. Deze opsplitsing is de verklaring van de verschillende afwerking van de twee helften van de woning. Het westelijke deel van de woning (nummer 22) wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en in 1946 hersteld. In 1996 vindt een renovatie van de schuur-stal plaats, waarbij deze geïntegreerd worden bij de woning (nummer 20).

Statige boerenwoning, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centraal deurrisaliet bekroond door klein driehoekig pseudofronton met oeil-de-boeuf. De lijstgevel was oorspronkelijk bepleisterd en witgeschilderd, nu gedecapeerd. Rechthoekige muuropeningen, door de opdeling in twee woningen met verschillend nieuw schrijnwerk. Rechts naast de woning, een schuurgedeelte langs de weg, oorspronkelijk losstaand, recent door een nieuw woongedeelte verbonden met het hoofdgebouw. Lichte baksteenbouw onder pannen zadeldak, oorspronkelijk met witgekalkte straatgevel en schuurpoort tot onder de dakgoot. Zijpuntgevel gekenmerkt door uilengaten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Lapscheure, 1874/3, 1923/1, 1932/3, 1949/8, 1996/25.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda