Beschrijving

Karakteristieke dorpswoning ten noorden naast de kerk, af te leiden uit historisch kaartmateriaal gebouwd in de periode 1770-1777. Het kadaster meldt een verbouwing in 1863; vanaf die tijd is het gebouw in gebruik als herberg "De Reisduif"; tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik als Duitse kantine. Vanaf 1961 in gebruik als autogarage zie bouw van ijzeren hangar.

Verankerde, witgekalkte rode baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen achtergevel. Rechts aansluitend, lagere en bredere aanbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder hoog pannen zadeldak. Voorgevel gericht naar de kerk en geopend door rechthoekige muuropeningen, zijpuntgevel naar de straat met gelijkaardige vensters op de gelijkvloerse, en ten dele blinde rondboogvensters op eerste verdieping. Behouden 19de-eeuws schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Lapscheure, 1863/9, 1961/6.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 655: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de watering van Sint-Jobspolder (secties 4-6, 8-14, 16, 17, 20), eigendom van Ch. D'Hont, heer van Nieuwburgh, 91,6 x 133,6 cm, opgemaakt door G.J. van Hoonacker (november 1777).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 666a: Figuratieve kaart van cijnslanderijen in de watering van Sint-Jobspolder (sectie 16), eigendom van de erfgenamen van Andries van den Broucke, 25,5 x 32 cm, opgemaakt door G.J. Donche (1784).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 666a: Figuratieve kaart van cijnslanderijen in de watering van Sint-Jobspolder (sectie 16), eigendom van de erfgenamen van Andries van den Broucke, 82 x 56,8 cm, opgemaakt door G.J. (1784).
  • HASQUIN H., Gemeenten van België, dl.1. Brussel, 1980, p. 545.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 75.