Wegwijzer

• is aangeduid als beschermd monument Wegwijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegwijzer

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met 't Molentje. Wegwijzer op de hoek van twee doorgangswegen naar de dorpskernen van Lapscheure, Damme en Moerkerke (zie vermelding op de drie borden). Zwart geschilderde gietijzeren zuil met neoclassicistische ornamentiek, onder meer bekroning met granaatappel. De paal dateert uit eind 19de of begin 20ste eeuw en is gesigneerd: "JOS. VAN AERSCHOT / 860 / HERENTALS". Joseph Van Aerschot had in navolging van zijn vader August, een ijzergieterij en smederij in Herentals. In 1915 vestigt het bedrijf zich in Antwerpen. De wegwijzer werd circa 2000 teruggevonden, gerestaureerd en teruggeplaatst.

• RAMAN D., Oude wegwijzers worden in Damme opnieuw gebruikt, in 't Zwin rechteroever, maart 2002, jg. 2/3, p. 12-14.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda