erfgoedobject

Kasteel Terwaart

bouwkundig element
ID
788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/788

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Terwaart
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis, gelegen in een omhaagd park met enkele oude bomen. Op een gevelsteen gedateerd ANNO 1862.

Rechthoekig bakstenen gebouw van twee bouwlagen op verhoogde begane grond met kelderverdieping, onder mansardedak (leien) met vorstkam en twee windwijzers. De gevels zijn voorzien van uitbouwsels van verschillende vorm: een torenachtige uitbouw aan de rechterzijgevel, een middenrisaliet met driehoekig fronton in de voorgevel, geflankeerd door twee uitsprongen op de eerste bouwlaag, en een erker van één bouwlaag aan de linkerzijgevel. Getoogde vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting met sluitsteen en lekdrempel, een aantal kleine, kruisvormige venstertjes, en een portaal, confer vensters, in de middentravee, voorzien van een trap en bordes.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Terwaart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/788 (Geraadpleegd op )