Kapel gewijd aan Lief Vrouwke Ten Stuivenberge

Beschrijving

Bakstenen kapel gewijd aan "LIEF VROUWKE TEN STUIVENBERGE" (opschrift), opgericht in 1835 en heropgebouwd in 1953-1954. "Stuivenberghe" verwijst naar een hoger gelegen stuk land ten noorden van de Hoornstraat, eveneens noordelijk zijstraatje van de Hoornstraat en een vroegere herberg in die buurt. Rode baksteenbouw met zadeldak waarop mechanische pannen (nok loodrecht op straat); in punt- en zijgevels spitsboogvormige muuropeningen. Bakstenen wanden, zwarte tegelvloer, houten plafond, eenvoudige glas-in-loodvensters. Arduinen steen boven deur bevat nog "O.L. VROUWE DEN TROOST IN NOOD - B.V.O.".

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 62.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kl. 587.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 16.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda