Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Half vrijstaande, eind negentiende-eeuwse herenwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Gecementeerde lijstgevel met neoclassicistische versiering, onder meer leeuwenkoppen, diamantknoppen, imitatievoegen en kordonlijsten. Rechthoekige, vlak omlijste muuropeningen, T-vensters en luiken bewaard, oorspronkelijk een dubbelhuis, nu zit toegangsdeur in zijgevel.

BALLEGEER J., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, nr. 47.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise