erfgoedobject

Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

bouwkundig element
ID
78815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78815

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de zogenaamde 'Conduitput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd. Van het Geleed is op deze plaats nog een gedeelte bewaard.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kl. 204 en 205.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 131.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.