De Leegbrechtshoeve

Beschrijving

"De Leegbrechtshoeve" (zie naambord bij erfoprit), ook gekend als "Kalkersleen" of "Hof van Westvoorde" (historische namen, zie "Calkersleen" op kaart van Pieter Pourbus, 1561-1571), historische hoeve die teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhofsite. De site is nauw verbonden met de geschiedenis van Vivenkapelle. Viven was in 1341 één van de zeven contribuante heerlijkheden van het Brugse Vrije, met Willem de Kalkere als oudst gekende heer van Viven. Het "Kalkersleen" of het "Hof van Westvoorde" was de residentie van deze Heer en klimt tenminste tot 1351 op (eerste vermelding). De perceelstructuur anno 2005 geeft nog duidelijk de oude situatie van opperhof en neerhof weer; in situ blijken de walgrachten grotendeels gedempt. De huidige hoevegebouwen bevinden zich op het oorspronkelijke opperhof en klimmen wellicht op tot de 18de eeuw: verbouwd witgekalkt boerenhuis met opkamer en twee steunberen, gevat onder pannen zadeldak, waarachter witgekalkte bakstenen stalgebouwen onder zadeldaken. Buiten de walgracht stond eertijds een tweebeukige schuur met houten wanden en één doorgang. Houten drieledig wagenhuis is wel bewaard.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 628: Kaart van de wateringen van de Broek en Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve, gemaakt door Pieter Pourbus (1574).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1255 - 2: Kaart van de bezittingen van baron van Boonem (vermoedelijk 2de helft 17de E), als bijlage in: Omloper van de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve, 1ste-72ste begin, kopie opgemaakt naar de omloper van Pieter Heindericx van 1502, deze van Hendrik de la Porte van 1654 (17de eeuw).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Vincent, nr. 91: Kaart van grond, gelegen in de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve, opgemaakt door J.A. Laurens. (1749).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 700: Perceelsgewijze kaart met landerijen en bossen te Moerkerke, binnen het graafschap van Middelburg en te Sint-Kruis, binnen de heerlijkheid Vijvekapelle, in het bezit van François van Maldeghem (1755).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Vincent, nr. 92: Logenkaart van het 29ste begin van het graafschap Middelburg in Vlaanderen. (vermoedelijk 18de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 950: Figuratieve kaart van een hofstede en landerijen te Moerkerke, eigendom van Sieur Dombrecht, 54,5 x 38,2 cm (19de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1438: Figuratieve kaart van hofsteden en landerijen in de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve (secties 29, 30, 35, 42-44, 46-48), eigendom van baron della Faille d'Huysse te Gent, 74 x 97,5 cm, kopie 1832.
  • BOTERBERGE R., Geschiedenis van het kerkdorp Vivenkapelle, Vivenkapelle, 1985, p. 15.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 1970, p. 72.
  • DE KEYSER R., Bij onze wandeling naar Vijve-kapelle en Moerkerke, in Rond de Poldertorens, jg. 12, nr. 3, 1970, p. 114.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 141.
    GILLIODTS - VAN SEVEREN L., Coûtumes des Pays et Comté de Flandre. Coûtume du Bourg de Bruges. T.1. Bruxelles, 1883, p. 267-269.
    HOLTHOFF N., Beschrijving en historiek bij de vondst van een "Jacobakan" afkomstig van een verdwenen ringwalsite genaamd "Kalkersleen" te Vijvenkapelle, in 't Zwin Rechteroever, jg. 4, nr. 2, p. 21-31.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda