Sareptakapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Deelgemeente Moerkerke
Straat Sareptastraat
Locatie Sareptastraat zonder nummer, Damme (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Damme (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Damme (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Sareptakapel

Deze bescherming is geldig sinds 16-02-2012.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sareptakapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Sareptastraat z.nr./ Brieversweg. "Sareptakapel", witgeschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta (cf. Sareptastraat nr. 5). Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, cf. witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje. Kleine bakstenen kapel, voorzien van een dikke laag wit geschilderde cementering met gepekte plint; gevat onder pannen zadeldak (mechanische pannen) met aandaken. Voorgevel is een puntgevel, doorbroken door een omlijste getoogde deur. Zijgevels met versneden steunberen, linkerzijgevel met beeldbepalend rond hoektorentje, voorzien van een nisje en een stenen kruis, en een blinde ruitvormige nis. Rechterzijgevel geaccentueerd door dakvenster met originele vormgeving. Witgeschilderd interieur, wanden met houten platen betimmerd. Altaar tegen achterwand, afgescheiden met ijzeren hekwerk, voorzien van drie plaasteren beelden, zijnde Heilig Hart van Jezus, Maria, Jozef met kind. Rechterwand met rechthoekig glas-in-loodraam (Boodschap aan Maria), gesigneerd "C. ANNYS – DHONT BRUGGE". Nieuwe vloer met één bewaarde cementtegel.

BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 60.
RAES J., Geschiedkundige schets van de oprichting en eerste jaren van het klooster van Sarepta in Biervliet en Moerkerke. Oedelem, 1946.
RAMAN D., Wij zijn eigenaar van de kapel van Sarepta geworden, in 't Zwin Rechteroever, jg.1, nr.3, p. 6-8.
VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 21.
VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 6.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sareptastraat

Sareptastraat (Damme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.