Beschrijving

Hoeve met losstaande U-vormig gesplaatste bestanddelen, teruggaand op een historische site, zie aanduiding op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). De lange erfoprit gaat terug op een voorheen tot aan de Paalweg verder lopende landweg. Huidige gebouwen zijn 19de-eeuws, lichte onbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (deels vernieuwd). Vooraan het erf, het boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag (tweede helft 19de eeuw). Haaks erop staan twee evenwijdige vleugels: wagenhuis-schuur en stallen. Het wagenhuis dateert van 1891, met drie segmentbogige poortopeningen in de brede zijpuntgevel. Aansluitende schuur van acht traveeën gebouwd circa 1912. Stalvleugel met verschillende bouwfasen: oudste deel op balk gedateerd "1835", jonger gedeelte op de korbelen gedateerd "1885" en "1889". Achter de hoeve, een grote, in de 20ste eeuw kunstmatig aangelegde waterpartij.

• DEVLIEGHER L. 1970: De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 143-144 ('t Molentje nr. 16).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De site is grondig verbouwd, waarbij het woonhuis vervangen is door een replica van een 17de-eeuwse hoeve. De stallen en schuur werden in de periode 1979-2003 een flink stuk in westelijke richting uitgebreid. Niettemin zijn er waardevolle (delen van de) stallen en schuur behouden, met inbegrip van een houten kapconstructie.

• Informatie verkregen van de gemeente (september 2013).
  • Foto's van de site [online], https://www.hoevecornilly.be (geraadpleegd op 26 september 2022).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1979-1990, 2000-2003, Molentje 17, Damme [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 26 september 2022).