Brouwerswoning en brouwerij

Beschrijving

Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. De brouwerswoning op nummer 103 is in 1837 gebouwd door de Moerkerkse notaris Ferdinand Colens als herenwoning met boomgaard. Op het erf laat hij ook een bijgebouw optrekken, wellicht koetshuis of schuur (nummer 105). In 1890 komen de gebouwen door erfpacht in handen van de familie Tanger, die er een brouwerij in onderbrengt. Tegen de brouwerswoning wordt aan de straatkant een lage aanbouw gebouwd, achterin het erf verrijst een stoombrouwerij (nummer 107). Eind 20ste eeuw worden zowel het koetshuis-magazijn als de brouwerij omgebouwd tot woning. De brouwerswoning is gerestaureerd en bewaart talrijke authentieke elementen.

Herenwoning van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak (1890). Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Witgeschilderde baksteenbouw doorbroken met rechthoekige muuropeningen met arduinen onderdorpels; de twee deuren aan tuinzijde refereren naar verschillende periodes van opdeling van de woning in de 19de eeuw. Zijgevels met enkele openingen doorbroken: aan straatkant ovalen bovenvenster, aan tuinzijde nieuw deurvenster. Lagere aanbouw met rondboogvensters. Houtwerk volgens oud model: luiken, T-vensters met grote roedeverdeling, deuren met gedeelde bovenlichten. Interieurindeling en -afwerking bewaard.

Gelijkvloers met salons gelegen in de westelijke helft van het gebouw, aan weerszijden van een gang; links achter een opkamer. Rode keramiek vloertegels, bewaarde binnendeuren en trap, eenvoudige stucplafonds, in gang stucwerk met reliëftafereel (trofee van muziekinstrumenten) als supraporta. Verdieping sober, houten plankenvloeren en stucplafonds.

Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis, een beschilderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Gerenoveerd tot woning.

Achter beide gebouwen, op nummer 107, de voormalige stoombrouwerij, een hoog gebouw van twee bouwlagen in rode baksteen onder pannen schilddak (nok haaks op straat). Nieuwe muuropeningen, installatie bij renovatie verwijderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moerkerke, 1837/1, 1838/1, 1867/1, 1875/1, 1884/1, 1890/1, 1931/3, 1946/1.
  • BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 50.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 91.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda