Kapel Lief Vrouwke Ter Ruischer

Beschrijving

Kapel "LIEF VROUWKE TER RUISCHER" of "O.LV. TER KOORTSEN", gebouwd in 1926-1929 door Felix Cool uit Torhout, wachtmeester bij de rijkswachtbrigade van Moerkerke, ter vervanging van een bouwvallig 19de-eeuws kapelletje (bouwjaar 1830). Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op de straat). Tuitgevel met schouderstukken bekroond met ijzeren kruis en doorbroken door spitsboogdeur, afgeboord met eierlijst. In de achter- en zijgevels zijn zeven reliëfs met Bijbelse taferelen ingewerkt; in elke zijgevel een spitsboogvenster met diefijzers. Dubbele houten deur met beglazing en fijn uitgewerkt hekwerk. In boogveld een in 1954 ingebrachte tekstplaat (ter ere van het Mariajaar) met de namen van de kapel en de data "1830" en "1926". Interieur met verzorgde houten ziende kap, zwarte tegelvloer en gestucte wanden. Koorgedeelte afgescheiden met ijzeren hekwerk; altaar met Mariabeeldje.

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 24
  • VAN POUCKE G., Kapellen te Moerkerke, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2001, jg. 1/3, p. 10.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 12.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda