Kapel Heilige Antonius van Padua

Beschrijving

Kapel "H. ANTONIUS VAN PADUA", zie opschrift in arduinen band in voorgevel. Neogotische kapel gebouwd in 1927-1929 door aannemer Sonnaert (Moerkerke) in opdracht van Valerie De Brabander, zie inscriptie interieur "VRIE DE BRABANDER WED. VANACKER 1929". Vormgeving geïnspireerd op Sareptakapel die enkele jaren eerder werd opgetrokken in Moerkerke (zie Sareptastraat). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op de straat). Voor- en achterpuntgevel met versneden steunberen, links vooraan een hoektorentje met arduinen top en kruis. Voorgevel doorbroken met een spitsboogdeur, bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogvensters, rechterzijgevel met dakvenster.

Interieur met bakstenen kruisgewelf en wanden, zwarte tegelvloer waarin een wit kruispatroon. Bakstenen altaar waarop een Antoniusbeeldje. Boven het altaar een ingewerkt ridderkruis; in het altaar is een arduinen plaat verwerkt waarin een lofzang voor de Heilige Antonius is gebeiteld, overgenomen uit de parochiekerk van Donk (Oost-Vlaanderen, gemeente Maldegem).

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 23.
  • VAN POUCKE G., Kapellen te Moerkerke, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2002, jg. 2/3, p. 9-11.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 13.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda