erfgoedobject

Villa La Chaumine

bouwkundig element
ID
78867
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78867

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa La Chaumine
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa La Chaumine
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa "La Chaumine", landhuis in cottagestijl met regionalistische invloeden, gebouwd in 1909 voor Arthur Verhaegen, naar een ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). De villa is gelegen op een vierkant omwald terrein, dat sinds de 18de eeuw deel uitmaakt van een landgoed met herenwoning, hoeve (nu nummer 46, verbouwde boerderij) en kapel (zie Weststraat zonder nummer, links naast nummer 50). Dit domein was eigendom van de familie Verhulst, de stichters van het belangrijke neogotische complex in Vivenkapelle (zie geschiedenis Vivenkapelle). Arthur Verhaegen (1847-1917) was erfgenaam van de familie Verhulst; hij erfde naast dit buitenverblijf ook de eigendommen in Vivenkapelle. Hij was een belangrijke voorvechter van de neogotische beweging in Vlaanderen.

Achter de gebouwen strekt zich een langwerpig park uit, met dreven in dambordpatroon. De site is te situeren net ten oosten van de dorpskern van Vivenkapelle.

De villa is een gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder rode leipannen bedaking, overkragend op houten klossen. De hoofdgevel bevindt zich aan tuinzijde: centraal portaal onder luifel, links en rechts geflankeerd door vensterrisalieten, geaccentueerd door puntgevels met pseudovakwerk in de toppen. Verspreide rechthoekige vensteropeningen waarboven rondboogvelden; kleine roedeverdeling en luiken.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Moerkerke, 1834/9, 1887/123, 1891/9, 1903/10, 1909/32, 1928/75.
 • DUYCK R. 1987: Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, Brugge, 70.
 • RAU J. 1981: Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 156.
 • STYNEN H. 1982: Jozef Viérin (1872-1949). Profiel, M&L 1.3.
 • VAN POUCKE G. 2003: Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 84.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa La Chaumine [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78867 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.