erfgoedobject

Site van het Fort van Bekaf

archeologisch geheel
ID
78870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78870

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen achter nummer 2. Site van het "Fort van Bekaf". In de Brugse stadsrekeningen van 1586-1587, eerste vermelding van een "fort Bekaf" in Oostkerke, mogelijk hetzelfde fort als het "fort van Lembeke" dat in 1584 reeds wordt vermeld. In 1703 wordt een half afgegraven "redoutte de Becaf" vermeld in een verslag van ingenieur Senneton de Chermont, die het wil opnemen in een groot project voor een versterkt legerkamp; deze plannen worden niet uitgevoerd.

De redoute behoorde tot het klassieke type van een vierkante redoute voorzien van een gracht, een voorwal en een verdedigingswal. nog deels afleesbaar in de perceelsgrenzen ten oosten en ten zuiden van de woning op nummer 2, en als een lichte verhoging in het terrein.
De woning die op het perceel van het fort werd opgetrokken, gaat terug op het "Beckaf Cabaret", dat op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt vermeld.

  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 689.
  • TERMOTE J. en ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 23-24.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Site van het Fort van Bekaf [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.