Hoeve De Grote Boomgaard

Beschrijving

Hoeve "De Grote Boomgaard", wellicht genoemd naar de grote omhaagde boomgaard die op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt weergegeven rond de hoeve, maar die nu niet meer bestaat. Twee parallelle vleugels aan beide lange zijden van een rechthoekig, deels verhard erf. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak; woonhuis met opkamer, dat volgens Devliegher in kern 18de-eeuws kan zijn; laaghuis is met een halve verdieping opgetrokken. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur met twee doorritten en wagenbergplaats (drie inritten; dichtgemetseld en gewijzigd) opgetrokken. Op een balk staat "Ld DE SCHEPPER 1870 BOER Vie STRUBBE BOERIN L. DE JAEGHER". Beplanking bewaard aan erfzijde; oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje en kruis, waaronder een met rode baksteen omlijste laaddeur. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldak: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse, nu gewijzigd als garage.

• DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 49 (Dudzele, Westkapellesteenweg 102).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda