Historische hoeve "Heyteghem", aangeduid als hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 en als één lange vleugel op kaart van Ferraris (1770-1778).
Woonhuis en stal vormen een vleugel, haaks op de straat ingeplant op een onverhard erf, omringd door recente bedrijfsgebouwen. Rode baksteenbouw onder rode pannen zadeldaken, deels witgeschilderd met gepekte plint. Het huis met hoogkamer onder hogere nok klimt op tot de 17de eeuw. In de geveltop een gedichte korfboogopening; de andere gevel van de opkamer is voorzien van vlechtingen. Zolderingen met moer- en kinderbalken, ook in de kelder. Langs een spiltrap bereikt men de hoogkamer waarin een gotische schouw is bewaard (natuurstenen zijwanden met basis en kopje van man en vrouw). Tegen de opkamer, een lage stal onder lessenaarsdak. Door de aanbouw van een veranda aan de stal, zijn de muurankers met jaartal "1769" verdwenen.
DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 163 (Braambeierkshoek 134).
DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen Heyteghem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78878 (geraadpleegd op ).