Groenhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groenhove

Beschrijving

Hoeve "Groenhove", hoeve met twee losse, in elkaars verlengde liggende bestanddelen op een groot, onverhard en deels beboomd erf met onder meer grote treurwilg. Gelegen aan de noordelijke grens van de dorpskom van Oostkerke. Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw, zie aangeduid op de kaart van Ferraris van 1770-1778 in samenstelling die grosso modo overeenkomt met de huidige. Woonhuis uit eerste helft 20ste eeuw, hoog- en laaghuis opgetrokken in gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken, ter vervanging van ouder woonhuis. Links aansluitend, het vermoedelijk 18de-eeuwse stalgedeelte met paardenstal tegen het huis aan; witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldak, kleine stalvensters, korfbogige laaddeur onder bakstenen topgeveltje. In het verlengde van het woonstalhuis, de grote bruine bakstenen dwarsschuur met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis en stal; segmentboogpoorten van het wagenhuis zijn dichtgemetseld.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda