Hoeve Arme van Damme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Arme van Damme

Beschrijving

Hoeve "Arme van Damme", boerderij die historisch gezien steeds eigendom is geweest van "den disch" of de Commissie van de Openbare Onderstand in Oostkerke.

Hoeve op ruim met gras begroeid erf met achterliggende boomgaard; losstaande gebouwen op L-vormig plan: begin-18de-eeuws woonstalhuis en schuur, achter het woonhuis een begin-19de-eeuwse zomerkeuken. Site reeds aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571, in huidige samenstelling terug te vinden op de kaart van Ferraris (1770-1778).

Vleugel van boerenhuis en stal getypeerd door lange, gesloten gevel aan straatkant. Witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldaken, boerenhuis met opkamer onder dezelfde nok. Aansluitende stal is op een (volgens Devliegher, hergebruikte) balk "1734" gedateerd. Haakse eenbeukige dwarsschuur onder pannen zadeldak met opklimmende laaddeur; rode bakstenen zijpuntgevels, de vroegere houten langsgevels zijn vervangen door gele baksteen. Zomerkeuken achter boerenhuis (nok haaks op huis) in bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkerke, 1865/3, 1939/1.
  • Rijksarchief Brugge, Omlopers Jonckheere, nr. 1257, vol. B. Omloper van de watering van 's Heer Baselishoek, 1ste-10de begin (17de eeuw). Kopie opgemaakt naar Antheunis de Schoemaeker en Frans vander Poorte, gezworen landmeter van het Brugse Vrije, van 1550.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1138: Figuratieve kaart van een hofstede en landerijen in de Watering van 's Heer Baselis (secties 1-4, 9, 12, 15), eigendom van de armentafel van de parochie Damme, 45 x 57,3 cm (1734).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 566: Kaart met de verenigde wateringen van 's Heer Baselishoek en de Kerkwatering van Oostkerke, met aanduiding van boerderijen, wegen, waterlopen (1764).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 524: Kaart met de watering van 's Heer Baselishoek en de Kerkwatering van Oostkerke, met wegen, waterlopen en gebouwen, gemaakt door D. Segher, landmeter (1765).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 567: Topografische kaart met de verenigde wateringen van 's Heer Baselishoek en de Kerkwatering van Oostkerke, in Oostkerke, Hoeke en Monnikerede (na 1765).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Gilliodts, nr. 11: Omloper van de Watering van 's Heer Baselishoek, 1ste-11de, 12de-28ste begin (17de-18de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1173: Figuratieve kaart van landerijen in de Watering van 's Heer Baselis (secties 3, 9, 12), eigendom van het afgeschafte klooster van Sint-Clara te Brugge, 45 x 57,3 cm, opgemaakt door Donche G.J.F. naar een meting uit 1786 (kopie eind 18de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Vincent, nr. 101: Kaart van de Kerkwatering van Oostkerke en de watering van 's heer Baselishoek, opgemaakt door J.F. Van de Pitte (1796).
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 165 (De Naaie 82).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda