erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
78890
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78890

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve met losstaande bestanddelen, in L-vormige schikking op een onverhard erf met mestvaalt. De site wordt aangeduid op de kaart van Pourbus van het Brugse Vrije (1561-1571) en op de kaart van Ferraris (1770-1778).

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Verwaarloosde hoevegebouwen. Witgekalkt woonhuis met hoogkamer onder hogere nok, waarin de zolderingen met moer- en kinderbalken vermoedelijk 17de-eeuws zijn. Het huis is aan beide zijden door stallen in bruine baksteenbouw voortgezet. Sporen in de zuidelijke zijpuntgevel van de stallen wijzen op een verhoging van een volume met in de top een radvormig uilengat.

Haaks op hoofdvleugel, een hoge dwarsschuur gebouwd in 1902. Bruine baksteenbouw met grote korfboogpoorten en brede luchtgleuven; zijpuntgevel met radvormig uilengat.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Langenhoek 162).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.