erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
78892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78892

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraaie 19de-eeuwse hoeve, die de Koolkerkesteenweg typeert bij het binnenrijden van Oostkerke vanuit Koolkerke.

Historiek

In 1855 worden op een leeg perceel een boerenhuis (nok haaks op straat) en een klein schuurtje opgetrokken, eigendom van een Brugse weduwe Macqué. 19de-eeuwse stafkaarten situeren de "Paepenbroek Ferme" in een grote, vierkante boomgaard. In 1863 wordt evenwijdig met het boerenhuis, een grotere schuur gebouwd, die in site "1869" is gedateerd. In 1882 laat de nieuwe eigenaar Prosper Vandenkerckhove uit Gent belangrijke wijzigingen uitvoeren: het kadaster geeft de uitbreiding van alle vleugels weer: aan de schuur wordt een kleine stal toegevoegd (west), het wagenhuis wordt aan de vleugel huis-stal toegevoegd (west), tussen de twee hoofdvleugels wordt het kleine schuurtje verbreed en verschijnt een nieuw bijgebouwtje. Wellicht wordt bij deze verbouwingen ook het boerenhuis met één verdieping uitgebreid (zie verschil in kleur baksteen op eerste en tweede bouwlaag). In 1948 wordt langs de schuur een garage gebouwd. Boomgaard is niet bewaard.

Beschrijving

Verzorgde 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan de twee hoofdvleugels haaks op de straat zijn ingeplant. Opvallend boerenhuis haaks op de straat, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw, met kleurverschil tussen eerste en tweede bouwlaag, wat wijst op een latere verhoging van het boerenhuis. Voorgevel gericht naar Koolkerke: eenvoudige lijstgevel geritmeerd door segmentbogige muuropeningen met 19de-eeuws schrijnwerk; deur in vierde travee. Voortuin met smeedijzeren hekwerk versierd met ossenkoppen, tussen bakstenen pijlers. Ten westen aansluitende bakstenen schuur- en stalvleugel onder pannen zadeldak; muuropeningen gewijzigd; poorten dichtgemetseld. Aan het uiteinde, tweeledig wagenhuis met twee rondboogpoorten met bakstenen tussenpijler; eveneens dichtgemetseld.

Parallelle hoge schuurvleugel, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Enkelvoudige dwarsschuur met segmentboogpoorten. Mooi uitgewerkte zijpuntgevel aan straatkant: jaartal "1869" in zwarte baksteen in geveltop, waaronder met zwarte baksteen omlijste rondboognis met Mariabeeld, bekroond met kruis; tenslotte fraai uitgewerkte korfbogige laaddeur met rollaag en waterlijst. Lage bakstenen aanbouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkerke, 1855/7, 1863/36, 1882/8, 1922/8, 1948/7.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78892 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.