erfgoedobject

Redoute Verbrande Fort

archeologisch / landschappelijk element
ID
78905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78905

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Redoute Verbrande Fort
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het "Verbrande Fort", een redoute die tijdens de Spaanse Successieoorlog werd aangelegd, in de tweede helft van 1703. Voor de aanleg van het fort diende de weg op de Romboutswervedijk verlegd en vervangen te worden door de "Nieuwe Wegh". De redoute was aangelegd ten westen van de dijk op de plaats waar een hevel onder de dijk stak, die toeliet het gebied ten westen van de dijk en ten noorden van de Zoete Vaart te inunderen. De naam van het fort naar de houten uitkijktoren binnen het fort die door brand vernield werd.

De redoute behoorde tot het klassieke type van een vierkante redoute voorzien van een gracht, een voorwal en een verdedigingswal. De resten van de verdedigingswal bleven tot het einde van de 18de eeuw zichtbaar, zie de vermelding op de kaart van Ferraris (1770-1778). Anno 2005 zijn nog steeds resten van de wal te zien in de perceelsgrenzen en op het terrein tegen het Schipdonkkanaal aan, namelijk een centrale ophoging en een 17 meter brede gracht.

  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 607.
  • TERMOTE J. en ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 21-22.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Redoute Verbrande Fort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78905 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.