erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
78906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78906

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve met twee deels aan elkaar gebouwde hoevegebouwen, zijnde het boerenhuis en ten zuiden, iets naar achter geschoven, het stalvolume. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Onverhard erf bereikbaar via lange erfoprit. Opvallend 18de-eeuws boerenhuis met hoge opkamer van drie traveeën en een laaghuis van drie traveeën dat in de 19de eeuw met een halve verdieping werd verhoogd. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, beluikte vensters. Twee steunberen aan voorgevel van hooghuis, vlechtingen in de geveltop van de hoogkamer. Zolderingen met moer- en kinderbalken, keldergewelf bestaande uit twee vakken graatgewelven, waartussen een moerboog in het midden door een zuil ondersteund.

Stalvolume met kleine stalvensters en groen geschilderde staldeuren; aan voorgevel één laadvenster onder opklimmend dak, met bakstenen zijmuren. Op een deur in de paardenstal staat "IHS JACOBUS HUYGHE 1770". Op een balk in de verdwenen schuur (één doorrit) zou het jaartal 1721 hebben gestaan. In 1966 werd een vierzijdige rosmolen (binnenwerks 4,60 x 4 meter; één koppel molenstenen) grotendeels afgebroken; op het molenijzer stond jaartal "1855", wat ook voorkwam op een baksteen die zich boven de ingang bevond.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 164 (De Naaie 77).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.