Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Grotendeels verhard erf bereikbaar via lange erfoprit. De bebouwde percelen zijn licht verheven en zijn aan noordwest- en zuidwestzijde begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput.

Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren met rood geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis met erfgevel als voorgevel uitgewerkt, stoep afgezoomd met muurtje. Woongedeelte bestaande uit laaghuis van vijf traveeën met typerende centrale tudorboogvormige deuropening + hooghuis dat in de 19de eeuw met een verdieping is verhoogd, door twee steunberen gestut; zijgevel met vlechtingen. In de hoek van de opkamer bevindt zich de spiltrap die toegang geeft tot de opkamer en de zolder, eronder is de toegang tot de kelder. Er zijn moer- en kinderbalken in de hoogkamer, in de kamer ernaast en in de kelder.
Ten oosten aansluitende stalvleugel, ingesloten door nieuwe aanbouwen.
Ten zuiden van de oude woning zijn de muren en het dak van een achtzijdige rosmolen bewaard, oorspronkelijk aangedreven door twee koppels molenstenen. Sinds 1955 in gebruik als garage; een gedeelte van het binnenwerk werd overgebracht naar het openluchtmuseum te Bokrijk.

• Aanwijzende fotografische inventaris van de drie rechterlijke kantons Brugge, Brussel, 1965, p. 380.
  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 164 (De Naaie 79).
  • DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek, Brugge, 1975, p. 328-331.
  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 299.
  • MAHIEU A., Het laatste rossekot te Oostkerke, in Biekorf, 56, 1955, p. 251-252.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda