erfgoedobject

Molenromp Oude Molen

bouwkundig element
ID: 78918   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78918

Juridische gevolgen

Beschrijving

Spegelsweg z.nr./ Zuidbroekstraat (bij nr. 3). Z.g. "Oude molen" of "Molen van Mengé", molenromp gelegen op de hoek van de Zuidbroekstraat, en een prominente rol spelend in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke (cf. Spegelsweg nr. 3). Op 27 januari 1854 krijgt Bernard Mestdagh, gepensioneerd onderwijzer van Oostkerke, wonende op en zaakwaarnemer van het Kasteel van Oostkerke, de toelating om een stenen graan- en oliewindmolen op te richten ten noorden van het kasteeldomein. Voor het draaiende werk wordt een beroep gedaan op molenbouwer Anthonius De Backer uit Moerkerke. In 1865 wordt ten noorden van de molen een molenaarswoning gebouwd. In 1889 draait de molen niet meer en een jaar later wordt het wiekenkruis afgenomen. In 1920 worden de molenstenen verwijderd. In 1937 wordt het kasteel aangekocht door baron van der Elst. Hij koopt er de omliggende landbouwgronden bij, inclusief de molenromp ten noorden van het kasteel, langs de Zuidbroekstraat. In 1937 laat de eigenaar een betonnen platform op de romp aanbrengen met een ijzeren leuning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de romp bewoond. Gedurende de beschietingen die de bevrijding in 1944 voorafgaan, wordt de molenromp zwaar beschadigd. Het aanpalende molenaarshuis en de stallingen zijn daarbij volledig vernield. Na de oorlog wordt de romp uitwendig hersteld en opgenomen in het grote tuinontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys voor het kasteeldomein maakt: de molenromp krijgt de functie van tuinpaviljoen en wordt door een monumentale populierendreef met de hovingen van het kasteel verbonden, wat voor een uniek perspectief zorgt. De bomen zijn door de wind scheefgegroeid, wat het visuele effect nog sterker maakt.
Witgekalkte bakstenen molenromp van een stenen grondzeiler; koren- en oliemolen. De molenromp is opgetrokken met bakstenen van 21 x 10 x 6,5 cm en heeft onderaan een dikte van ca. 74 cm. De benedenverdieping heeft vier rondboogingangen, waarvan wellicht twee vensters tot ingangen werden omgevormd. Er zijn twee zolders. De romp is boven afgesloten met een betonplaat met bovenop een ijzeren omheining die men via een trap kan bereiken.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkerke, 1855/2, 1865/6.
Aanwijzende fotografische inventaris van de drie rechterlijke kantons Brugge, Brussel, 1965, p. 380.
BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 63.
DE KEYSER R., De oude molen te Oostkerke, in De kleine kroniek, jg. 12, nr. 1, 2004, p. 1012-1015.
DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Dorp 24).
DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 1984, p. 218-221.
VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 36.
www.molenechos.org


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Oostkerke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Molenromp Oude Molen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78918 (Geraadpleegd op 10-07-2020)