erfgoedobject

Sashoeve

bouwkundig element
ID
78919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78919

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Koolkerksesteenweg. "Sashoeve", 18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw. Links van het woonhuis bevindt zich het sterk verbouwde bakhuis, waarachter een kleine stal. Het huis is op de oostgevel door een gevelsteen uit 1740 gedateerd, het bakhuis had op de gevel een steen van 1840. Getoogde muuropeningen, beluikte vensters, deur met radvormig gedeeld bovenlicht, schrijnwerk vernieuwd naar oud model. Stal met laaddeur onder verhoogde dakoverstek, met klimmend dak.
Vanuit de woonkamer heeft men toegang tot een achterkamertje, een kleine kelder, een -nu verdwenen- trap naar de zolder, en naar de slaapkamer.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 167 (Langenhoek 190).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sashoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78919 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.