erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
78920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78920

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen in L-vorm geplaatst op een onverhard erf: een witgekalkt boerenhuis met aansluitend stalgedeelte en haaks aangebouwde zomerkeuken, en ten oosten van het boerenhuis een bruine bakstenen schuur. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woonhuis is in kern wellicht 18de-eeuws en bestaat uit hoog- en laaghuis; het verhoogde laaghuis heeft een zoldering met moer- en kinderbalken, de hoogkamer werd in de jaren 1950 vernieuwd. De stal die met het huis een vleugel vormt, is door een gevelsteen uit "1819" gedateerd en heeft twee dakkapellen met sleepdak. Enkelvoudige dwarsschuur met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis met rondboogpoorten; rondbogige laaddeur in zijpuntgevel.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 167 (Langenhoek 191).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.