Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Mooie, in het gave polderlandschap gelegen hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. In het gemeentearchief van Oostkerke wordt een bouwaanvraag bewaard uit 1860: Landbouwer Louis Dombrecht vraagt toestemming voor de installatie van een stoomketel in de koeienstal van de nieuw te bouwen boerderij, eigendom van August Vergaert uit Gent. Er is een plattegrond van de nieuwe gebouwen bijgevoegd in het dossier, waaruit blijkt dat de hoeve is voorzien van moderne bedrijfsuitrusting, zie "chemin de fer pour alimenter les bestiaux", "chaudière à vapeur", "machine à vapeur". Aan deze 19de-eeuwse toestand werd amper iets gewijzigd.

Hoeve met semigesloten opstand, gelegen aan de knik in de Vriezeganzenstraat, die recht tegenover de hoeve gebruikt wordt als privéweg naar de landbouwgronden bij het bedrijf, en door de lange moestuin loopt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Vrijstaand boerenhuis ten oosten van een rechthoekig binnenerf, dat verder omsloten wordt door een U-vormige structuur van drie aaneengesloten vleugels. De noordvleugel bevat koeienstallen met op de kop (oost) van het gebouw een ruimte met oven om het voer voor de dieren te bereiden; ten noorden tegen de stallen, een aansluitende rokerij onder pannen lessenaarsdak; de rokerij wordt door een stoommachine aangedreven. De westvleugel is een hoge dwarsschuur. De zuidvleugel wordt ingenomen door een wagenhuis op de kop (ten oosten), waarachter stal- en bergruimtes. De rechthoekige binnenkoer is voorzien van gekasseide stoepen, en is aan weerszijden van de woning toegankelijk via smeedijzeren hekkens.

Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. De voorgevel is een verzorgd uitgewerkte lijstgevel, afgeboord door een houten kroonlijst met klossen. De segmentbogige muuropeningen bevatten bewaard 19de-eeuws schrijnwerk, de vensters zijn beluikt. De twee linker traveeën bevatten keldergaten met diefijzers. Zijpuntgevels met segmentbogige zoldervensters. De achtergevel is soberder, zonder kroonlijst; de segmentboogvensters hebben geen luiken, maar zijn voorzien van diefijzers.
Beide dwarsvleugels zijn symmetrisch langs het huis opgevat: de kopgevels bevatten drie rondboogpoorten en een rondbogige laaddeur, de erfgevels zijn voorzien van ronde muurankers en symmetrisch ingeplante segmentbogige staldeuren en -vensters, elk hebben ze twee bakstenen laaddeuren in het dak, met puntgeveltjes. De buitenste langsgevel van de zuidvleugel bevat een korfboogpoort in de laatste travee; de buitenste gevel van de noordvleugel is niet zichtbaar, wegens de aanbouw van de rokerij.
Monumentale schuur, die van ver opvalt door haar zichtbare puntgevels met in een decoratief patroon opgestelde luchtgleuven. Aan erfzijde is de schuur doorbroken door twee hoge segmentboogpoorten. Tussen de poorten, een houten aanbouw.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1187: Figuratieve kaart van een terrein in de watering van Romboutswerve, eigendom van Henri van Caloen, 33,9 x 20 cm, opgemaakt door L.F. van de Pitte G.J. (september 1813).
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Oostkerke, nr. 675.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Oostkerke, nr. 374: 'Bouwaanvragen'.