erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke

bouwkundig element
ID
78925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78925

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan "Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke", opgericht in 1876 door de familie Tilmans van de nabijgelegen hoeve " 't Kroonhof" (zie nummer 1) uit dankbaarheid voor de genezing van een familielid. De kapel werd grondig hersteld in 1986 dankzij de steun van vrienden en inwoners van Oostkerke. Plechtig heropend op zondag 3 mei 1987.

Wegkapel met voorliggende gekasseide stoep. Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op straat) met smeedijzeren kruis. Kenmerkend siermetselwerk van rode bakstenen voor friezen, banden en metselaarstekens. De voorpuntgevel is afgeboord door een houten daklijst; de segmentboogdeur is gevat in een groter verdiept muurveld met afgeronde hoeken; boven de deur een beglaasde rondboognis met Mariabeeldje. De deur bevat opmerkelijk fraai schrijnwerk, met houten tralies, panelen en volkskundige kruismotieven. Interieur met gestucte wanden en tongewelf, wit-zwart-tegelvloer en een rotsaltaar met Mariabeeld.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 26.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78925 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.