Pijlerkapel bij de ingang van een hoeve

Gemeente Damme

• Inventarisatie Damme (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pijlerkapel bij de ingang van een hoeve

Typologiepijlerkapellen
Dateringna WO II

Beschrijving

Westkapellesteenweg nr. 24. Donkere bakstenen pijlerkapel bij de ingang van een hoeve, die in 1948 werd opgetrokken ter vervanging van een 19de-eeuws kapelletje aan een lindeboom. Bij de verbreding van de Westkapellesteenweg moesten boom en herdenkingskapelletje wijken. Betraliede spitsboognis met Mariabeeldje. De achterliggende hoeve werd volledig gerenoveerd.

BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, nr. 59.
DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 162 (Braambeierhoek 111).
VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 67.
VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 27.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise