erfgoedobject

Hoeve 't Westhof

bouwkundig element
ID
78929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78929

Juridische gevolgen

Beschrijving

" 't Westhof", in kern 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof".
Hoeve met losstaande witgekalkte bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag.
De haakse vleugel met woonhuis en voormalig stalgedeelte is het oudste. Woonhuis van vier ongelijke traveeën en twee opkamertraveeën onder hogere nok; voor het woonhuis, een ommuurde stoep. Rechts aansluitend stalgedeelte bij woning betrokken. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.

  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Dorp 61).

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve 't Westhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78929 (Geraadpleegd op 24-06-2021)