Onze-Lieve-Vrouwkapel of kapelletje van Bolakker

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Deelgemeente Sijsele
Straat Antwerpse Heirweg
Locatie Antwerpse Heirweg zonder nummer, Damme (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Damme (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Damme (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel of kapelletje van Bolakker

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Antwerpse Heirweg z.nr./ Stoofweg. O.-L.-Vrouwkapel of "kapelletje van Bolakker", opgetrokken in 1954 in opdracht van de familie De Deyne-Van Nevel voor de behouden terugkeer van hun zonen van de 18-daagse veldtocht van het Belgisch leger in 1940. De kapel is gelegen in het gehucht "Ten Hille" z.g. naar de Hillemeers en de voormalige gelijknamige historische hoeve, beide gelegen aan de westzijde van de Stoofweg.
Bakstenen kapel onder zadeldak (mechanische pannen), deels omhaagd en omringd door enkele bomen, toegankelijk via centraal gekasseid toegangspad. Topvoorgevel op natuurstenen negblokken, doorbroken door rondboogdeur. Eenvoudig interieur met o.m. houten overwelving en tegelvloer; betegeld altaar waarboven kleine rondboognis met beeld van O.-L.-Vrouw met Kind; glasramen met geometrisch motief in glas-in-lood. Binnenin gedenksteen met opschrift : "TER NAGEDACHTENIS VADER MOEDER DE KINDERS AUGUST DE DEYNE-VAN NEVEL".

BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 97.
VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 18.
VERSTRAETE D., Het hof "Ten Hille" op Sijsele, in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, nr. 7, p. 7-15.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpse Heirweg

Antwerpse Heirweg (Damme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.