Hoeve Het Bolleke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Bolleke

Beschrijving

Voormalige hoeve "het Bolleke", met boerenhuis en wagenkot vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, uitgebreid met beplankte schuur in de 18de eeuw, thans gesloopt. Weergave van de hoevegebouwen op het primitief kadasterplan (1834) en met huidige benaming op de Atlas der Buurtwegen (1845).

Slecht zichtbaar vanaf de straat door weelderige aanplantingen. Toegang gemarkeerd door overhoeks geplaatste bakstenen erfpijlers, waarvan één met rondbogig pijlernisje; nieuw houten hek. Grote waterpartij aan de straatzijde (poel ?). Voormalig boerenhuis met één opkamertravee; witgekalkte baksteenbouw onder nieuwe pannen bedaking (nok loodrecht op straat). Aansluitend aan zuidzijde, onder lagere nok, voormalige stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis.

Achterliggende bakstenen bijgebouwen (onder meer met beplankte zijgevel) onder zadeldaken (Vlaamse pannen), deels in verbouwing.

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nrs. B145189 en B145190 (1953).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda