Stockmanshoeve

Beschrijving

Historische hoeve, naar verluidt daterend van 1748 met later toegevoegde bijgebouwen. Hoevegebouwen thans geïntegreerd in uitbating van de "Damme Golf & Country Club" met aanpalend golfterrein. Omliggende bosrijke gronden ingericht als recreatiedomein van 50 ha met onder meer landbouw-, fiets- en natuurmuseum, visvijvers, kinderboerderij, dierenparken, zwem- en roeivijver, speelpleinen, enzomeer.

Historiek

De Stockmanshoeve wordt naar verluidt opgericht in 1748; de volumes van de historische hoevegebouwen, zijnde het woonstalhuis haaks op de straat georiënteerd en de schuur evenwijdig met de straat, worden reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Een perceelplan uit de Napoleontische periode (1810) geeft een bijkomend bijgebouwtje weer ten zuiden van het woonhuis; ten noorden ervan ligt een moestuin. In 1871 realiseert toenmalige eigenaar Alphonsius Gilliodts enkele verbouwingen en nieuwbouw: uitbreiding van schuur aan noordzijde; bouw van nieuw bijgebouw ten westen van de schuur, evenwijdig met het woonstalhuis; vermoedelijk krijgt het woonhuis in hetzelfde jaar een oostelijke aanbouw, doch pas in 1881 geregistreerd in het kadaster. Bij het domein hoort op dat ogenblik tevens een boomgaard in noordoostelijke hoek.
In 1943 afbraak van het bijgebouwtje dat vervangen wordt door een nieuw, haaks op de straat ingeplant. In 1953 brengt eigenaar Gérard Macquart de Terline-Rotsaert de Hertaing enkele wijzigingen aan in het gebouwenbestand: uitbreiding van het woonhuis aan noordzijde, bouw van een bijgebouw ten oosten ervan, afbraak van aanbouwen aan de schuur en optrekken van een nieuwe loods/schuur ten noordwesten van het erf.
In de jaren 1970 gebeuren enkele ingrepen ten behoeve van de uitbouw van het recreatiedomein: afbraak van alle gebouwen ten westen van de oorspronkelijke hoevegebouwen (woonstalhuis en schuur) en optrekken van enkele nieuwe bijgebouwen aan west- en noordzijde (1974-1975), onder meer elektriciteitscabine. In 1982 nieuwe aanbouw tussen het woonhuis en het bijgebouw ten noorden ervan, dat tevens wordt uitgebreid.
In 1987 wordt de "Damme Golf & Country Club" opgericht met aanleg van een golfterrein met 18-holesbaan. De hoevegebouwen worden hierbij omgebouwd en herbestemd tot clubhuis en herberg.

Beschrijving

Omhaagd domein met nieuwe bakstenen pijlers als erftoegang. Restanten van omwalling aan zuidzijde, afgezoomd door knotbomen.
Historische hoevegebouwen naar verluidt opklimmend tot circa 1748, bestaande uit voormalig woonstalhuis aan oostzijde en losstaande schuur ten westen ervan, in L-vormige opstelling omheen erf, thans gekasseid en in gebruik als parking.

Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen met gepekte plint onder zadeldaken met mechanische pannen. Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën (nok loodrecht op straat); nieuwe dakvlakvensters. Rechthoekige, beluikte muuropeningen onder strek; betegelde onderdorpels en houtwerk met kleine roedeverdeling. Deur in vlakke, witgeschilderde omlijsting; nieuwe deur met rechthoekig bovenlicht. In het verlengde aan noordzijde onder lagere nok, aansluitende stalvleugel met onder meer tweedelige staldeurtjes en kleine getoogde muuropeningen; laaddeurtje in noordelijke zijpuntgevel. Oostelijke aanbouw daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Losstaande dwarsschuur, thans afgescheiden van de rest van de gebouwen door haag, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw aangepast. Huidig bakstenen parement voorzien van tandlijst en muuropeningen onder rechte latei. Centrale korfboogpoort waarboven laadvenster met houten beschotting (deels beglaasd) onder zadeldakje.

Overige gebouwen dateren uit de 20ste eeuw, zonder noemenswaardige kenmerken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1871/1, 1881/, 1943/7, 1953/1, 1961/2, 1974/1, 1975/2, 1982/10.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1871/76-77, 1881/24-25, 1943/54-55, 1953/120-121, 1961/223-225, 1974/151-152, 1975/256-258, 1982/120-121.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1664 : perceelsplannen van de gemeente Sijsele, in zes secties, Sectie A divisie 2, circa 1810.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 137.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 126.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De losstaande dwarsschuur werd kort na de inventarisatie gesloopt en vervangen door een nieuw volume op dezelfde locatie.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2005-2007, Doornstraat 16, Damme [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 14 oktober 2021).