Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve

Beschrijving

Historische, oorspronkelijk omwalde, hoeve met 18de-eeuws woonstalhuis zie datering "1788" in noordzijpuntgevel, mogelijk met oudere kern, en 19de-eeuwse bijgebouwen; thans gerenoveerd.

Historiek

De geschiedenis van de hoeve klimt minimaal op tot het laatste kwart van de 17de eeuw, zie weergave op een kaart van 1687 van twee losstaande, langgestrekte volumes in L-vormige opstelling omheen het erf; één ervan bevindt zich op de plaats van het huidige woonstalhuis -mogelijk nog in kern bewaard-, het andere aan de zuidzijde van het erf; tevens een klein bijgebouw ten westen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat dezelfde configuratie, evenwel met nieuw gebouw (schuur) aan westzijde, parallel met het woonstalhuis. Op een kaart van 1775 wordt de hoeve vermeld als "Hofstede van Pieter van Loo,fs. Jan, daer Boudewijn van Loo woont anno 1775"; tevens wordt ten noorden van de schuur een klein bijgebouwtje aan de straatzijde weergegeven, ten westen van de erftoegang. De datering "1788" op de zijpuntgevel van het woonstalhuis wijst mogelijk op een gedeeltelijke herbouwing of renovering van het woonstalhuis. Het kleine bijgebouwtje wordt later afgebroken, zie een Napoleontisch kadasterplan van circa 1810. De hoeve wordt op dat ogenblik aan de oostzijde begrensd door een beboomde dreef met zuidwaarts verloop. Het primitief kadasterplan (1834) toont restanten van een omwalling aan de straat- en oostzijde omheen het erf waarop drie losstaande volumes in U-vormige schikking staan. De eerste eigenaar die vermeld wordt in het kadaster is de Brugse familie d'Hanins de Moerkerke. In 1836 wordt de stal aan de zuidzijde van het boerenhuis vergroot tot het huidige volume. Ten zuiden van de hoeve is een boomgaard gelegen; de dreef aan de oostzijde wordt omgevormd tot landelijke weg (Noordermeers). In 1864 worden twee, thans nog bestaande, bijgebouwen (onder meer een bakhuis) ten oosten van het woonstalhuis geregistreerd bij het kadaster, evenwel een tiental jaar ervoor opgetrokken. In 1943 wordt de schuur ten westen van het erf herbouwd, mogelijk met integratie van oudere elementen; het 17de-eeuws bijgebouw aan zuidzijde wordt afgebroken en aan de zuidoostzijde van het woonstalhuis wordt een nieuwe stal gebouwd. In 1950 bouw van een nieuwe loods op een perceel ten oosten van de hoeve. In 1961 uitbreiding van de schuur aan de noordzijde en bouw van een bijgebouwtje ten zuidwesten van het erf, dat evenwel kort erna wordt afgebroken. Op de noordoostelijke hoek van het perceel wordt een elektriciteitscabine geplaatst, waarbij het resterende stuk van de walgracht gedempt wordt. In 1979 twee nieuwe uitbouwen aan de erfzijde van de schuur. Thans is de schuur heringericht tot woonst.

Beschrijving

Grotendeels heraangelegd erf, afgescheiden van de straat door knotbomen en haag; deels ingericht met beboomde grasperken en voorzien van onder meer kasseibestrating.
Losstaande, witgekalkte en verankerde bakstenen hoevegebouwen met gepekte plint (met uitzondering van de schuur) onder overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen.
Centraal, langgestrekt woonstalhuis, gedateerd op noordelijke zijpuntgevel "1788" (geschilderd), doch mogelijk met oudere kern; stalgedeelte uitgebreid in 1836. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis thans van vijf traveeën, met twee noordelijke traveeën in ondiepere aanbouw onder lagere nok; opkamertravee zichtbaar aan oostzijde. Pannen zadeldak met opengewerkt houten klokkenstoelje met klokje onder kleine spits. Getoogde muuropeningen met betegelde onderdorpels. Geschilderd houtwerk met kleine roedeverdeling; luiken. Nieuwe deur met getoogd bovenlicht en dito verdeling. Beluikte zoldervensters aan straatzijde. Stalgedeelte getypeerd door kleine vierkante muuropeningen; tweedelige staldeurtjes.
Aan oostzijde van het erf, parallel met het woonstalhuis, voormalige schuur, beplankt aan erfzijde, in oorsprong opgetrokken in de 18de eeuw, doch grotendeels herbouwd in 1943 met grote uitbouwen aan de erfzijde van 1979. Thans heringericht als woning, met onder meer nieuwe muuropeningen.
Ten westen van het woonstalhuis, bijgebouwen opgetrokken circa het midden van de 19de eeuw. Ten noorden, bakhuis/zomerkeuken met licht getoogde en beluikte muuropeningen. Ten zuiden ervan, losstaand stalgebouw voorzien van bakstenen tandlijst, kleine getoogde stalopeningen en laaddeur in noordelijke zijpuntgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1836/5, 1864/5, 1943/8, 1950/6, 1961/3, 1962/1, 1977/7, 1979/17, 1982/5.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1836/630, 1864/53-54, 1943/61-62, 1950/119-120, 1961/266-267, 1962/176-178, 1977/517-518, 1979/1096.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 609 : Perceelsgewijze kaart met een boerderij in de Doornstraat te Sijsele, in het bezit van Josse de la Villette, gemaakt door J. Plancke, 1687.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1664 : 14 perceelsplannen van de gemeente Sijsele in zes secties, Sectie B divisie 3, 19de eeuw (circa 1810).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1667a : Figuratieve kaart van een hofstede en landerijen in de watering van Moerkerk-zuid-over-de-Lieve, te Sijsele, eigendom van jonker Balt.-Fr. Wouters te Gent, opgemaakt door J.A. Laurenz, G.J.F. 1775, naar het landboek van P. Gilliodts van 1769.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda