Armgasmotor van bloemenkwekerij Flandria

Beschrijving

Armgasmotor van de voormalige bloemenkwekerij "Flandria", geplaatst op plantsoen van het rondpunt ter hoogte van de Zwinstraat/Bruggesteenweg. De Hofbouwmaatschappij "Flandria", een internationale azalea- en laurierkwekerij gesticht in 1897 met hoofdkantoor te Brugge, vestigt in 1909 op een terrein aan de zuidwestzijde van de Dorpsstraat een 40 ha grote plantenkwekerij, vanwaar zelfs uitgevoerd wordt naar de hoven van de Russische tsaren. In 1951 worden deze terreinen ingenomen door het "kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy" .

Motor gemaakt door de Ateliers Onghena SA uit Gent en gebruikt om de waterpomp aan te drijven; later in onbruik door aanwending van elektromotoren. Ingehuldigd op 1 oktober 2003 naar aanleiding van het officieel in gebruik nemen van het nabijgelegen bedrijventerrein Bloemisterijstraat.

• DAVID D., Historische waterpomp op rotonde is helemaal geen waterpomp, in Het Laatste Nieuws, Regio Brugge-Oostkust, 12-13 juni 2004.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De als gedenkteken ingehuldige armgasmotor werd circa 2015 verplaatst van het rondpunt ter hoogte van de Zwinstraat/Bruggesteenweg, naar het begin van de Bloemisterijstraat.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto 2015, Bloemisterijstraat, Damme [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 13 januari 2021).