• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis in art-deco

Beschrijving

Woonhuis met inslag van late art-decostijl, gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect C. Van der Beke, in opdracht Jules Neyt, die het laat optrekken op een groot, onbebouwd perceel naast zijn beenhouwerij-slachterij op de hoek met de Oedelemse Steenweg. In de loop van de jaren 1950 tot 1970 wordt het achterliggende terrein verkaveld.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; nieuwe geglazuurde zwarte pannen); nieuwe dakvlakramen. Rode baksteenbouw in verzorgd metselverband met gebruik van arduin voor onder meer plint en dorpels. Vrij robuuste, symmetrische geveluitwerking van onder meer overkragende erkeruitbouwen op bovenverdieping, voorzien van oplopende lisenen. Aflijnende kroonlijst, keperboogvormig uitgewerkt ter accentuering van centrale, smalle deurtravee, waarboven verticaliserende trapcirculatie verlicht door driehoekig uitgewerkte glasstenen. Rechthoekige muuropeningen waarin drielichten (schuiframen) met gekleurd glas in lood. Afgeronde inkompartij onder rechte luifel. Deels beglaasde deur met typerende horizontale roedeverdeling. Rechts, garage in lagere aanbouw.

• Gemeentearchief Damme, Bouwvergunningen, 498/302, 501/623.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1941/5, 1951/11, 1958/11, 1969/28, 1970/21.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1941/102-103, 1951/156-157, 1958/247-248, 1969/203-204, 1970/239-240.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda