Estaminet en afspanning Gemeentehuis

Beschrijving

Voormalig estaminet en afspanning "Gemeentehuis", thans herberg "'t Oud Gemeentehuis" en woonhuis. Gaat terug op het oude gemeentehuis van Sijsele met aanpalende herberg, vermoedelijk opgetrokken circa  1800, pand reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1834).

Historiek

Het voormalige gemeentehuis en herberg vermoedelijk opgetrokken circa 1800, is van 1845 tot 1902 eigendom van burggraaf Armand Goupy de Beauvolers, die telkens de herberg aan brouwers of herbergiers in erfpacht geeft. Het pand wordt in de loop van de 20ste eeuw diverse malen uitgebreid en verbouwd, waardoor het oorspronkelijk uitzicht grondig gewijzigd wordt. In 1901 uitbreidingen aan tuinzijde en aan westelijke zijvleugel (achterhuis). In 1938 wordt op de plaats van de 18de-eeuwse ommuurde pastorie ten westen van de kerk een nieuwe pastorij en het huidige gemeentehuis opgetrokken (zie nummer 122). In 1949 afbraak van achterhuis en bijgebouwen en vervanging door nieuwe, losstaande bijgebouwen. Vermoedelijk vinden dan ook ingrijpende veranderingen aan de hoofdvolumes plaats, onder meer wijziging van muuropeningen en travee-indeling, verdwijnen van opkamer, enzomeer. In 1956 bouw van een feestzaal achterin met verbinding naar hoofd- en bijgebouwen. In 1967 optrekken van een nieuw bijgebouw achteraan en verbouwing van de bestaande bijgebouwen en de feestzaal; laatst genoemde wordt uitgebreid in 1973. In de jaren 1980 wordt het pand opgesplitst (1981), een hangar achterin opgetrokken (1985) en een overdekte aanbouw ten oosten van de herberg gerealiseerd (1989).

Beschrijving

Oorspronkelijk 19de-eeuws langgestrekt pand bestaande uit hoekpand van vier traveeën en twee bouwlagen op de hoek, met aan oostzijde aanpalend lager volume van drie traveeën en twee opkamertraveeën onder zadeldak, getypeerd door opgaande gekanteelde gevelaflijning, beide onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen).

Thans bewaard volume van hoekpand onder zadeldak; aanpalend éénlagig volume ingekort aan oostzijde onder nieuw mansardedak met dakkapellen (mechanische pannen). Geschilderde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint; muurankers; tandlijst rechts. Arduinen (begane grond) en betegelde (bovenverdieping) onderdorpels. Gewijzigde travee-indeling en muuropeningen, onder rechte latei in plaats van getoogd, met tevens inbreng van drieledige pui rechts; verdwenen opkamertraveeën. Verdwenen houtwerk met grote roedeverdeling en luiken. Nieuwe, deels beglaasde deur met bovenlicht. In de loop der tijd zijn enkele decoratieve gevelelementen toegevoegd aan het hoekpand, onder meer een natuurstenen gepolychromeerde vrouwenbuste in ovale nis (voorgevel), bakstenen rondboognis op voluutvormige geschilderde natuurstenen consoles waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld en pijler met natuurstenen bekroning (zijgevel), laatst genoemde naar verluidt afkomstig van de voormalige kerkhofomheining. Vlaggenstok verplaatst naar linkerdeel. Achterliggende bijgebouwen en hangar daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Gemeentearchief Brugge, Bouwvergunningen, 861.11.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1899/2, 1901/3, 1949/14, 1956/10, 1957/19, 1967/57, 1968/15, 1973/24, 1981/21, 1985/18, 1989/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1899/51-54, 1901/14-15, 1949/196-197, 1956/396-397, 1957/279-280, 1967/295, 1968/157, 1973/173, 1981/136-137, 1985/246, 1989/340.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nr. B145192 (1953).
  • BLONDEEL C.; GODDYN P., Sijsele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975, afb. 6, 7, 9.